Douro wijn: de geschiedenis, productie en smaak van deze Portugese wijn

Douro wijn is een Portugese wijn die wordt geproduceerd in de Douro-vallei, gelegen in het noorden van Portugal. Deze wijn staat bekend om zijn rijke smaak en complexiteit, en wordt beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld. In dit artikel zullen we de geschiedenis, productie en smaak van Douro wijn bespreken.

Douro wijn

Geschiedenis van Douro wijn

De geschiedenis van Douro wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de wijngaarden in de Douro-vallei begonnen te cultiveren. In de middeleeuwen werd de wijnhandel in de regio georganiseerd door de kloosters, die de wijngaarden beheerden en de wijn produceerden. In de 17e eeuw begonnen particuliere wijnproducenten zich te vestigen in de Douro-vallei en begonnen ze hun eigen wijnen te produceren.

In de 18e eeuw begon de export van Douro wijn naar Engeland, waar het populair werd onder de Engelse aristocratie. In de 19e eeuw werd de Douro-vallei getroffen door een plaag van druifluis, die de wijngaarden verwoestte en de wijnproductie bijna tot stilstand bracht. In de jaren 30 van de 20e eeuw werd de Douro-vallei erkend als een afgebakend wijngebied en werden er regels opgesteld voor de productie van Douro wijn.

Productie van Douro wijn

Douro wijn wordt geproduceerd van druiven die groeien op de steile hellingen van de Douro-vallei. De meest voorkomende druivensoorten zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca en Tinto Cão. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te extraheren.

Het sap wordt vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of in betonnen vaten. Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar eikenhouten vaten, waar het rijpt gedurende een periode van 12 tot 24 maanden. Tijdens het rijpingsproces krijgt de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma.

Er zijn verschillende soorten Douro wijn, waaronder rode wijn, witte wijn en port. Rode Douro wijn is de meest voorkomende en wordt geproduceerd van de rode druivensoorten die in de Douro-vallei groeien. Witte Douro wijn wordt geproduceerd van witte druivensoorten, zoals Malvasia Fina en Viosinho. Port is een versterkte wijn die wordt geproduceerd door het toevoegen van brandewijn aan de wijn tijdens het fermentatieproces.

Smaak van Douro wijn

Douro wijn staat bekend om zijn rijke smaak en complexiteit. Rode Douro wijn heeft een diepe robijnrode kleur en heeft aroma’s van rijp fruit, zoals zwarte bessen en pruimen, en kruidige tonen van peper en kruidnagel. De smaak is vol en krachtig, met stevige tannines en een lange afdronk.

Witte Douro wijn heeft een lichtgele kleur en heeft aroma’s van citrusvruchten en bloemen. De smaak is fris en fruitig, met tonen van perzik en abrikoos.

Port heeft een diepe robijnrode kleur en heeft aroma’s van gedroogd fruit, zoals rozijnen en pruimen, en kruidige tonen van kaneel en nootmuskaat. De smaak is zoet en vol, met een lange afdronk.

Conclusie

Douro wijn is een Portugese wijn die bekend staat om zijn rijke smaak en complexiteit. De geschiedenis van Douro wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, en de wijn wordt nog steeds geproduceerd in de steile hellingen van de Douro-vallei. Er zijn verschillende soorten Douro wijn, waaronder rode wijn, witte wijn en port, en elke soort heeft zijn eigen unieke smaak en aroma. Als je op zoek bent naar een wijn met karakter en complexiteit, dan is Douro wijn zeker een aanrader.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Karaf: Een Must-Have Accessoire voor Wijnliefhebbers.

Plaats een reactie