Druivensoorten wijn: een overzicht van de belangrijkste druivenrassen

Wijn wordt gemaakt van druiven. Maar niet alle druiven zijn geschikt voor wijnproductie. Er zijn honderden verschillende druivensoorten die worden gebruikt voor het maken van wijn, elk met hun eigen kenmerken en smaakprofielen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste druivenrassen die worden gebruikt voor het maken van wijn.

Druivensoorten wijn

Witte druivensoorten

Witte wijn wordt gemaakt van witte druiven. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste witte druivensoorten:

Chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld en wordt gebruikt voor het maken van zowel witte als mousserende wijnen. De druif heeft een neutrale smaak en kan goed worden gecombineerd met eikenhouten vaten voor een rijkere smaak. Chardonnay wordt voornamelijk verbouwd in de Bourgogne en Californië.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een aromatische druivensoort die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak. De druif wordt voornamelijk verbouwd in de Loire-vallei en Nieuw-Zeeland. Sauvignon Blanc wordt vaak gebruikt voor het maken van droge witte wijnen en is een populaire keuze bij visgerechten.

Riesling

Riesling is een aromatische druivensoort die bekend staat om zijn hoge zuurgraad en fruitige smaak. De druif wordt voornamelijk verbouwd in Duitsland en de Elzas. Riesling wordt vaak gebruikt voor het maken van zoete wijnen, maar kan ook worden gebruikt voor het maken van droge wijnen.

Pinot Grigio

Pinot Grigio is een lichte en fruitige druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Italië. De druif wordt vaak gebruikt voor het maken van droge witte wijnen en is een populaire keuze bij lichte gerechten zoals salades en visgerechten.

Rode druivensoorten

Rode wijn wordt gemaakt van rode druiven. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste rode druivensoorten:

Merlot

Merlot is een zachte en fruitige druivensoort die vaak wordt gebruikt voor het maken van Bordeaux-wijnen. De druif heeft een lage zuurgraad en kan goed worden gecombineerd met andere druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon. Merlot wordt voornamelijk verbouwd in Frankrijk, Californië en Chili.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld en wordt gebruikt voor het maken van zowel rode als mousserende wijnen. De druif heeft een hoge zuurgraad en tannines en kan goed worden gecombineerd met andere druivensoorten zoals Merlot. Cabernet Sauvignon wordt voornamelijk verbouwd in Bordeaux, Californië en Australië.

Pinot Noir

Pinot Noir is een lichte en fruitige druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Bourgogne en Californië. De druif heeft een lage zuurgraad en tannines en kan goed worden gecombineerd met andere druivensoorten zoals Chardonnay. Pinot Noir wordt vaak gebruikt voor het maken van lichte rode wijnen.

Syrah

Syrah is een krachtige en kruidige druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei en Australië. De druif heeft een hoge zuurgraad en tannines en kan goed worden gecombineerd met andere druivensoorten zoals Grenache. Syrah wordt vaak gebruikt voor het maken van volle rode wijnen.

Conclusie

Er zijn honderden verschillende druivensoorten die worden gebruikt voor het maken van wijn. In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van de belangrijkste druivenrassen die worden gebruikt voor het maken van witte en rode wijnen. Of je nu een fan bent van lichte en fruitige wijnen of juist van krachtige en kruidige wijnen, er is altijd een druivensoort die bij jouw smaakvoorkeur past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over La Palma Wijn: Een Verborgen Schat van de Canarische Eilanden.

Plaats een reactie