Goede rosé wijn: een verfrissende en veelzijdige keuze

Rosé wijn is een populaire keuze voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Het is een verfrissende en veelzijdige wijn die perfect is voor warme zomerdagen, maar ook het hele jaar door gedronken kan worden. Goede rosé wijn is een wijn die goed in balans is, met een mooie kleur, aroma’s en smaken die goed samengaan. In dit artikel gaan we dieper in op wat goede rosé wijn is, hoe het wordt gemaakt en welke soorten er zijn.

Goede rose wijn

Wat is rosé wijn?

Rosé wijn is een type wijn dat wordt gemaakt van rode druiven. Het verschil met rode wijn is dat de schillen van de druiven slechts kort in contact blijven met het sap, waardoor de wijn een lichtere kleur krijgt. De kleur van rosé wijn kan variëren van lichtroze tot diep rood, afhankelijk van de druivensoort en de productiemethode.

Er zijn verschillende manieren om rosé wijn te maken. De meest voorkomende methode is de maceratiemethode, waarbij de druiven worden geperst en de schillen slechts enkele uren tot enkele dagen in contact blijven met het sap. Hoe langer de schillen in contact blijven, hoe donkerder de kleur van de wijn wordt. Een andere methode is de saignée-methode, waarbij een deel van het sap van de druiven wordt afgetapt voordat de schillen worden verwijderd om rode wijn te maken. Het afgetapte sap wordt vervolgens gebruikt om rosé wijn te maken.

Wat maakt een goede rosé wijn?

Een goede rosé wijn is een wijn die goed in balans is, met een mooie kleur, aroma’s en smaken die goed samengaan. Hier zijn enkele kenmerken van een goede rosé wijn:

 • Kleur: Een goede rosé wijn heeft een mooie kleur die past bij de druivensoort en de productiemethode. De kleur kan variëren van lichtroze tot diep rood.
 • Aroma’s: Een goede rosé wijn heeft aroma’s van rood fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen, maar ook van bloemen en kruiden.
 • Smaak: Een goede rosé wijn heeft een frisse en fruitige smaak, met een goede zuurgraad en een lichte body. De smaak kan variëren van droog tot zoet, afhankelijk van de druivensoort en de productiemethode.
 • Evenwicht: Een goede rosé wijn is goed in balans, met een harmonieuze combinatie van kleur, aroma’s en smaken.

Soorten rosé wijn

Er zijn verschillende soorten rosé wijn, afhankelijk van de druivensoort, de productiemethode en de regio waar de wijn vandaan komt. Hier zijn enkele populaire soorten rosé wijn:

 • Provence rosé: Provence rosé is afkomstig uit de Provence-regio in Zuid-Frankrijk en is een van de meest populaire soorten rosé wijn ter wereld. Het is meestal gemaakt van de druivensoorten Grenache, Cinsault en Syrah en heeft een lichtroze kleur en aroma’s van rood fruit en kruiden.
 • Spaanse rosé: Spaanse rosé, ook wel bekend als rosado, is meestal gemaakt van de druivensoorten Tempranillo en Garnacha en heeft een diepere kleur dan Provence rosé. Het heeft aroma’s van rood fruit en kruiden en een droge, fruitige smaak.
 • Amerikaanse rosé: Amerikaanse rosé wordt geproduceerd in verschillende regio’s, waaronder Californië en Oregon. Het is meestal gemaakt van de druivensoorten Zinfandel en Pinot Noir en heeft een fruitige smaak met aroma’s van aardbeien en frambozen.

Waarbij drink je rosé wijn?

Rosé wijn is een veelzijdige wijn die bij veel gerechten past. Het is een populaire keuze voor zomerse gerechten, zoals salades, vis en schelpdieren, maar kan ook het hele jaar door gedronken worden. Hier zijn enkele gerechten die goed samengaan met rosé wijn:

 • Salades: Rosé wijn past goed bij lichte salades met groenten en fruit, zoals een salade met geitenkaas, walnoten en frambozen.
 • Vis en schelpdieren: Rosé wijn is een goede keuze bij visgerechten, zoals gegrilde zalm en garnalen, en bij schelpdieren, zoals mosselen en oesters.
 • Pasta: Rosé wijn past goed bij pasta gerechten met tomatensaus, zoals spaghetti bolognese en penne arrabiata.
 • Pizza: Rosé wijn is een goede keuze bij pizza’s met tomatensaus en groenten, zoals een pizza margherita of een pizza met gegrilde groenten.

Conclusie

Rosé wijn is een verfrissende en veelzijdige wijn die perfect is voor warme zomerdagen, maar ook het hele jaar door gedronken kan worden. Een goede rosé wijn is een wijn die goed in balans is, met een mooie kleur, aroma’s en smaken die goed samengaan. Er zijn verschillende soorten rosé wijn, afhankelijk van de druivensoort, de productiemethode en de regio waar de wijn vandaan komt. Rosé wijn past goed bij veel gerechten, zoals salades, vis en schelpdieren, pasta en pizza. Proost op een heerlijke rosé wijn!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Suikervrije wijn: een gezonde keuze?.

Plaats een reactie