Hoelang kun je wijn open bewaren?

Wijn is een heerlijke drank die veel mensen graag drinken. Maar wat als je een fles wijn opent en niet alles opdrinkt? Hoelang kun je wijn open bewaren voordat het niet meer lekker is om te drinken? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je handige tips om je wijn langer goed te houden.

Hoelang kun je wijn open bewaren

Waarom bederft wijn?

Wijn is een bederfelijk product en kan na verloop van tijd bederven. Dit komt doordat wijn alcohol bevat en alcohol oxideert wanneer het in contact komt met zuurstof. Dit proces zorgt ervoor dat de smaak en geur van de wijn verandert en uiteindelijk bederft.

Hoelang kun je wijn open bewaren?

Hoelang je wijn open kunt bewaren hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit van de wijn en de manier waarop je de wijn bewaart. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

Rode wijn

Rode wijn kun je na opening nog ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren. Dit komt doordat rode wijn meer tannines bevat dan witte wijn, waardoor het langer houdbaar is. Bewaar de rode wijn na opening in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.

Witte wijn

Witte wijn kun je na opening nog ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren. Dit komt doordat witte wijn minder tannines bevat dan rode wijn en daardoor sneller oxideert. Bewaar de witte wijn na opening in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.

Mousserende wijn

Mousserende wijn, zoals champagne en prosecco, kun je na opening nog ongeveer 1 tot 3 dagen bewaren. Dit komt doordat mousserende wijn meer koolzuur bevat dan andere wijnen, waardoor het sneller zijn bubbels verliest. Bewaar de mousserende wijn na opening in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.

Dessertwijn

Dessertwijn kun je na opening nog ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren. Dit komt doordat dessertwijn vaak een hoger alcoholpercentage heeft en daardoor langer houdbaar is. Bewaar de dessertwijn na opening in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Om de houdbaarheid van wijn te verlengen kun je de volgende tips gebruiken:

Bewaar de wijn in de koelkast

Door de wijn na opening in de koelkast te bewaren vertraag je het oxidatieproces en verleng je de houdbaarheid van de wijn. Zorg er wel voor dat je de wijn afdekt met een kurk of stop om te voorkomen dat er te veel zuurstof bij de wijn komt.

Bewaar de wijn staand

Als je de wijn staand bewaart, zorg je ervoor dat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt. Hierdoor blijft de kurk goed afsluiten en komt er minder zuurstof bij de wijn.

Bewaar de wijn op een koele en donkere plek

Wijn kun je het beste bewaren op een koele en donkere plek, zoals een kelder of een wijnkoelkast. Hierdoor blijft de temperatuur en luchtvochtigheid constant en wordt de wijn niet blootgesteld aan licht, wat de smaak kan beïnvloeden.

Conclusie

Hoelang je wijn open kunt bewaren hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit van de wijn en de manier waarop je de wijn bewaart. Over het algemeen kun je rode wijn nog 3 tot 5 dagen bewaren, witte wijn 2 tot 3 dagen, mousserende wijn 1 tot 3 dagen en dessertwijn 3 tot 5 dagen. Door de wijn na opening in de koelkast te bewaren, de wijn staand te bewaren en de wijn op een koele en donkere plek te bewaren, kun je de houdbaarheid van de wijn verlengen en langer genieten van je favoriete drank.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hema Rode Wijn: Een Overzicht van de Beste Wijnen.

Plaats een reactie