Hoogte fles wijn: waarom het belangrijk is

Als wijnliefhebber ben je vast wel bekend met de verschillende soorten flessen waarin wijn wordt verkocht. Maar wist je dat de hoogte van de fles ook van invloed kan zijn op de kwaliteit van de wijn? In dit artikel gaan we dieper in op het belang van de hoogte van de fles wijn.

Hoogte fles wijn

De verschillende soorten flessen

Er zijn verschillende soorten flessen waarin wijn wordt verkocht, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende flessen zijn:

  • Bordeaux-fles
  • Bourgogne-fles
  • Rhône-fles
  • Champagne-fles

De Bordeaux-fles is de meest bekende en wordt voornamelijk gebruikt voor rode wijnen. Deze fles heeft een hoogte van ongeveer 30 centimeter en heeft een brede schouder en een smalle hals. De Bourgogne-fles is iets korter en heeft een rondere vorm. Deze fles wordt voornamelijk gebruikt voor witte wijnen en lichtere rode wijnen. De Rhône-fles lijkt op de Bourgogne-fles, maar is iets hoger en heeft een bredere hals. Deze fles wordt voornamelijk gebruikt voor zwaardere rode wijnen. De Champagne-fles is het meest opvallend en heeft een hoge, slanke vorm met een brede bodem. Deze fles wordt uiteraard gebruikt voor champagne, maar ook voor mousserende wijnen.

De invloed van de hoogte van de fles

Maar waarom is de hoogte van de fles eigenlijk zo belangrijk? Het heeft alles te maken met de manier waarop wijn wordt bewaard en gerijpt. Wijn bevat namelijk kleine hoeveelheden zuurstof die nodig zijn voor het rijpingsproces. Als de fles te hoog is, kan er te veel zuurstof bij de wijn komen, waardoor deze sneller oxideert en de smaak verandert. Als de fles te laag is, kan er juist te weinig zuurstof bij de wijn komen, waardoor deze niet goed kan rijpen en de smaak niet optimaal ontwikkelt.

Daarnaast heeft de hoogte van de fles ook invloed op de druk in de fles. Bij mousserende wijnen, zoals champagne, is de druk in de fles veel hoger dan bij stille wijnen. Daarom hebben champagneflessen een hogere en stevigere vorm dan andere flessen.

De keuze van de fles

Als wijnproducent is het belangrijk om de juiste fles te kiezen voor je wijn. Dit hangt af van het type wijn en de gewenste rijpingstijd. Over het algemeen geldt dat rode wijnen langer kunnen rijpen dan witte wijnen, en dat zwaardere wijnen een hogere fles nodig hebben dan lichtere wijnen.

Als wijnliefhebber hoef je niet per se rekening te houden met de hoogte van de fles bij het kiezen van een wijn. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de wijn en de smaak die je lekker vindt. Toch kan het interessant zijn om te weten welke fles bij welke wijn hoort en waarom.

Conclusie

De hoogte van de fles wijn is dus zeker van belang voor de kwaliteit en rijping van de wijn. Het is daarom belangrijk voor wijnproducenten om de juiste fles te kiezen voor hun wijn, afhankelijk van het type wijn en de gewenste rijpingstijd. Als wijnliefhebber hoef je hier niet per se rekening mee te houden, maar het kan wel interessant zijn om te weten welke fles bij welke wijn hoort en waarom.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Kleine flessen wijn: de voordelen en mogelijkheden.

Plaats een reactie