Jura wijn: ontdek de unieke smaken van deze Franse regio

Als wijnliefhebber ben je vast bekend met de grote Franse wijnregio’s zoals Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Maar heb je al eens gehoord van Jura wijn? Deze relatief onbekende regio in het oosten van Frankrijk produceert wijnen met een uniek karakter en smaakprofiel. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over Jura wijn.

Jura wijn

De Jura regio

De Jura regio ligt in het oosten van Frankrijk, tegen de Zwitserse grens aan. Het gebied is relatief klein, met ongeveer 2000 hectare aan wijngaarden. De regio is vooral bekend om zijn witte wijnen, maar er worden ook rode en rosé wijnen geproduceerd.

De Jura regio heeft een bijzonder klimaat en terroir, wat zorgt voor wijnen met een uniek karakter. Het gebied ligt in de schaduw van de Jura bergen, waardoor de wijngaarden minder zonlicht krijgen dan in andere Franse wijnregio’s. Dit zorgt voor wijnen met een hogere zuurgraad en minder alcohol. Daarnaast heeft de bodem in de Jura regio een hoog kalkgehalte, wat de wijnen een minerale en ziltige smaak geeft.

De druivenrassen

De Jura regio heeft een aantal inheemse druivenrassen die nergens anders ter wereld voorkomen. De belangrijkste witte druivenrassen zijn:

  • Savagnin: deze druif wordt gebruikt voor de productie van de bekende Vin Jaune, een wijn die minimaal 6 jaar moet rijpen en een nootachtige smaak heeft.
  • Chardonnay: deze druif wordt ook in andere Franse wijnregio’s gebruikt en zorgt voor frisse en minerale wijnen in de Jura.
  • Poulsard: een inheemse druif die gebruikt wordt voor de productie van lichte rode en rosé wijnen.

Naast deze inheemse druivenrassen worden er ook andere druivenrassen verbouwd in de Jura regio, zoals Pinot Noir en Trousseau voor rode wijnen en Pinot Gris en Gewürztraminer voor witte wijnen.

De smaak van Jura wijn

De wijnen uit de Jura regio hebben een uniek smaakprofiel dat niet te vergelijken is met wijnen uit andere Franse regio’s. De witte wijnen hebben vaak een nootachtige smaak door de rijping onder een laagje gist, en een ziltige en minerale ondertoon door de kalkrijke bodem. De rode wijnen zijn licht en fruitig, met weinig tannines en een lage zuurgraad.

Een van de bekendste wijnen uit de Jura regio is de Vin Jaune. Deze wijn wordt gemaakt van de Savagnin druif en moet minimaal 6 jaar rijpen onder een laagje gist, waardoor de wijn een nootachtige smaak krijgt. Vin Jaune wordt vaak geserveerd bij gerechten met noten, paddenstoelen en oude kazen.

Wijnhuizen in de Jura regio

Er zijn ongeveer 200 wijnhuizen in de Jura regio, variërend van kleine familiebedrijven tot grote producenten. Enkele bekende wijnhuizen zijn:

  • Domaine Jean-François Ganevat: een biodynamisch wijnhuis dat bekend staat om zijn natuurlijke wijnen van inheemse druivenrassen.
  • Domaine Tissot: een familiebedrijf dat al sinds 1962 wijn produceert in de Jura regio. Het wijnhuis maakt zowel witte als rode wijnen van inheemse en internationale druivenrassen.
  • Domaine de la Pinte: een wijnhuis dat zich richt op biologische en biodynamische wijnbouw. Het wijnhuis maakt voornamelijk witte wijnen van inheemse druivenrassen.

Wijn-spijs combinaties met Jura wijn

De wijnen uit de Jura regio zijn uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Enkele suggesties:

  • Witte Jura wijn bij visgerechten, schaal- en schelpdieren en gerechten met paddenstoelen.
  • Rode Jura wijn bij gevogelte, varkensvlees en gerechten met tomaten.
  • Vin Jaune bij gerechten met noten, paddenstoelen en oude kazen.

Conclusie

De Jura regio is een bijzondere Franse wijnregio die nog niet zo bekend is bij het grote publiek. De wijnen uit deze regio hebben een uniek karakter en smaakprofiel, dankzij het bijzondere klimaat en terroir. Als wijnliefhebber is het zeker de moeite waard om eens een fles Jura wijn te proberen en te ontdekken welke smaken deze regio te bieden heeft.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Beste witte wijn Lidl 2020.

Plaats een reactie