Wijn Puglia: Ontdek de heerlijke wijnen uit deze Italiaanse regio

Als je op zoek bent naar een heerlijke wijn uit Italië, dan is Puglia zeker een regio om te ontdekken. Puglia is gelegen in het zuiden van Italië en staat bekend om zijn prachtige landschappen, rijke geschiedenis en heerlijke wijnen. In dit artikel gaan we dieper in op de wijnen uit Puglia en wat deze regio zo bijzonder maakt.

Wijn puglia

De geschiedenis van wijnbouw in Puglia

Wijnbouw in Puglia gaat terug tot de oudheid. De Grieken en Romeinen waren de eerste die wijnstokken plantten in deze regio. In de middeleeuwen werd de wijnbouw verder ontwikkeld door de Benedictijnen en later door de Normandiërs. In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Puglia verder uitgebreid en werden er nieuwe druivensoorten geïntroduceerd.

Vandaag de dag is Puglia een belangrijke wijnregio in Italië. De regio produceert jaarlijks miljoenen liters wijn en heeft een grote verscheidenheid aan druivensoorten. De meest voorkomende druivensoorten in Puglia zijn de Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera, Aglianico en de Bombino Bianco.

De kenmerken van Pugliaanse wijnen

De wijnen uit Puglia hebben een aantal kenmerken die ze uniek maken. Zo hebben ze over het algemeen een hoog alcoholpercentage en zijn ze vaak vol en krachtig van smaak. Dit komt doordat de druiven in Puglia veel zon krijgen en daardoor veel suikers ontwikkelen. Ook hebben de wijnen uit Puglia vaak een diepe kleur en een intense geur.

De Primitivo is een van de bekendste druivensoorten uit Puglia. Deze druif wordt vaak vergeleken met de Zinfandel uit Californië en heeft een volle, fruitige smaak met tonen van bramen en pruimen. De Negroamaro is een andere bekende druivensoort uit Puglia. Deze druif geeft wijnen met een diepe kleur en een kruidige smaak met tonen van zwarte peper en zoethout.

De wijngebieden in Puglia

Puglia heeft verschillende wijngebieden die elk hun eigen karakteristieken hebben. Een van de bekendste wijngebieden is Salento, gelegen in het zuiden van Puglia. Salento staat bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de Negroamaro en Primitivo druiven. Een ander belangrijk wijngebied is de regio rondom de stad Bari, waar voornamelijk witte wijnen worden geproduceerd van de Bombino Bianco druif.

Een ander belangrijk wijngebied in Puglia is de regio rondom de stad Manduria. Hier worden de beste Primitivo wijnen geproduceerd. De wijngaarden in deze regio liggen op een hoogte van 100 tot 150 meter boven zeeniveau en hebben een bodem van rode klei en kalksteen. Dit zorgt voor wijnen met een intense smaak en een hoog alcoholpercentage.

Wijn en gastronomie in Puglia

De wijnen uit Puglia zijn perfect te combineren met de lokale keuken. Puglia staat bekend om zijn eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Zo worden er veel olijven, tomaten en aubergines gebruikt in de gerechten. Ook wordt er veel vis gegeten in Puglia, vanwege de ligging aan de Adriatische Zee.

Een heerlijk gerecht om te combineren met een Pugliaanse wijn is de Orecchiette con le cime di rapa. Dit is een pastagerecht met broccoli ra, knoflook en olijfolie. Dit gerecht gaat perfect samen met een frisse witte wijn uit Puglia, zoals de Fiano of de Verdeca.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een heerlijke Italiaanse wijn, dan is Puglia zeker een regio om te ontdekken. De wijnen uit Puglia hebben een uniek karakter en zijn perfect te combineren met de lokale keuken. Of je nu houdt van volle rode wijnen of frisse witte wijnen, in Puglia vind je het allemaal. Dus ga op ontdekkingstocht en geniet van de heerlijke wijnen uit deze prachtige regio!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Goede zoete witte wijn: een heerlijke verwennerij.

Plaats een reactie