Wijn Zuid Limburg: De opkomst van de Nederlandse wijnbouw

Wijnbouw in Nederland is de laatste jaren enorm in opkomst. Steeds meer wijnboeren in het zuiden van het land wagen zich aan het verbouwen van druiven en het produceren van wijn. Een van de regio’s waar de wijnbouw sterk groeit, is Zuid Limburg. In dit artikel lees je alles over de opkomst van de wijnbouw in deze regio en de bijzondere wijnen die er geproduceerd worden.

Wijn zuid limburg

De geschiedenis van wijnbouw in Zuid Limburg

Wijnbouw in Zuid Limburg is niet nieuw. Al in de Romeinse tijd werd er in deze regio wijn verbouwd. Ook in de Middeleeuwen was wijnbouw een belangrijke activiteit in Zuid Limburg. Door de opkomst van bierbrouwerijen en de dalende populariteit van wijn in de 17e en 18e eeuw, verdween de wijnbouw echter bijna volledig uit deze regio.

Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw begon de wijnbouw in Zuid Limburg weer op te bloeien. Een aantal pioniers begon druiven te verbouwen en wijn te produceren. Inmiddels zijn er tientallen wijnboeren actief in deze regio en wordt er jaarlijks zo’n 1 miljoen liter wijn geproduceerd.

De druivenrassen van Zuid Limburg

De druivenrassen die in Zuid Limburg verbouwd worden, zijn voornamelijk afkomstig uit Duitsland en Frankrijk. De bekendste rassen zijn:

  • Müller-Thurgau
  • Pinot Noir
  • Riesling
  • Auxerrois
  • Pinot Gris

Deze druivenrassen gedijen goed in het klimaat van Zuid Limburg, dat gekenmerkt wordt door milde winters en warme zomers. De bodem in deze regio is kalkrijk en bevat veel löss, wat gunstig is voor de groei van druiven.

De wijnen van Zuid Limburg

De wijnen die in Zuid Limburg geproduceerd worden, hebben een eigen karakter. Door het klimaat en de bodem hebben ze een frisse, fruitige smaak en een licht kruidige afdronk. De witte wijnen zijn over het algemeen droog en hebben een licht zuurtje. De rode wijnen zijn vaak wat voller van smaak en hebben tonen van rood fruit en kruiden.

Een van de bekendste wijnhuizen in Zuid Limburg is Domein Holset. Dit wijnhuis produceert voornamelijk witte wijnen van de druivenrassen Müller-Thurgau en Riesling. De wijnen van Domein Holset hebben een frisse, fruitige smaak en zijn zeer geschikt als aperitief of bij lichte gerechten.

Een ander bekend wijnhuis in Zuid Limburg is Wijngaard St. Martinus. Dit wijnhuis produceert zowel witte als rode wijnen van verschillende druivenrassen. De wijnen van Wijngaard St. Martinus hebben een volle, kruidige smaak en zijn zeer geschikt bij stevige gerechten.

Wijnproeven in Zuid Limburg

Wil je de wijnen van Zuid Limburg zelf proeven? Dat kan! Er zijn verschillende wijnhuizen en wijngaarden in deze regio die wijnproeverijen organiseren. Tijdens een wijnproeverij krijg je de kans om verschillende wijnen te proeven en meer te leren over de wijnbouw in Zuid Limburg.

Een van de leukste manieren om de wijnen van Zuid Limburg te ontdekken, is door een wijnroute te volgen. Er zijn verschillende wijnroutes uitgestippeld die je langs de mooiste wijngaarden en wijnhuizen van deze regio voeren. Tijdens een wijnroute kun je niet alleen genieten van de wijnen, maar ook van het prachtige landschap van Zuid Limburg.

Conclusie

Wijnbouw in Zuid Limburg is de laatste jaren sterk in opkomst. Door het gunstige klimaat en de kalkrijke bodem gedijen druivenrassen als Müller-Thurgau, Pinot Noir en Riesling goed in deze regio. De wijnen die in Zuid Limburg geproduceerd worden, hebben een eigen karakter en zijn zeer geschikt bij verschillende gerechten. Wil je de wijnen van Zuid Limburg zelf proeven? Volg dan een wijnroute of bezoek een van de vele wijnhuizen en wijngaarden in deze regio.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over i am wijn.

Plaats een reactie